Leave your life behind

Leave your life behind

Prága | Prague I.

2019. március 04. - Zsu.

Scroll down for the English version!

 

Prágát már nagyon régóta vártam.Két napot töltöttem a városan, az elég is volt rá.Bár nagyon sok sétával járt, de mindent megnéztem ami érdekelt.

Mivel itt is a vasútállomás környékén keresgéltem szállást, sok lehetőségem nem volt. A szállásnak(New hostel in Prague) nagyon jó értékelése van bookingon (8,4) de nem volt annyira jó. Az emeletes ágyak annyira alacsonyak hogy az alsó ágyon fel sem lehet ülni rendesen mert bevered a fejed a felső ágyba. De legalább csendes volt a hely, a hostel szinte üres volt, a hálóteremben is csak hárman voltunk. Ez a legjobb a főszezonon kívüli utazásban, minden nyugis, nics annyi turista mint amennyi nyáron lenne (bár azért így is sokan vannak).

A belváros 30 perc sétára volt, így minden nap megvolt a 7-8km séta. De a belvárosban minden közel van egymáshoz, könnyű bejárni a látványosságokat.

Ha csak 1-2 napot tervezünk a városban tölteni, nem muszáj pénzt váltanunk. Minden turistás helyen lehet euróval is fizetni, és ahogy számolgattam, nem váltják rossz árfolyamon. 

A legszebb része a városnak az Óváros tér. Ez város legrégebbi tere, tele turistákkal, éttermekkel, és mutatványosokkal. A téren helyezkedik el a városháza, és mellette az Orloj - csillagászati óra. 1597 óta minden órában az óra felső részében lévő ablakban elvonulnak az apostolok. Ezt mindig nagyon sok turista várja, már 5-10 perccel előtte egész nagy tömeg gyűlik össze. Így ha szeretnénk jó helyről fényképezni/videózni érdemes időben odamenni. 

A tér mellett van még a Szent Miklós templom (St. Nicholas), ide ingyenes a belépés. Belülről amúgy meglepően kicsi, de nagyon szép, érdemes megnézni.

A tértől pár perc sétára van a Károly híd (Charles Bridge) . Ez Európa egyik legrégibb hídja, és a város fő látványossága. A híd mindig tele van turistával, és persze zenészekkel, árusokkal is. 

A folyó másik oldalán is érdemes sétálgatni, illetve a Prágai vár is itt található. A google a vár rossz oldalára vitt először, így kétszer is meg kellett másznom egy hosszú-hosszú lépcsősort mire megtaláltam a bejáratot :)  A Mánes hídról a Malostranská metrómegálló felé kell sétálni amíg a bal oldalon meg nem találjuk a lépcsőt. Onnan már nem tudjuk eltéveszteni, egyenesen a bejárathoz visz. A bejáratnál fémérzékelőn kell átmenni illetve a táskánkba néznek bele, de belépőjegy nincs. A vár egyes épületeibe van belépő, de a Szent Vitus-székesegyház egy része anélkül nélkül is látogatható (így is látni mindent szerintem), így én nem vettem jegyet. Ez a székesegyház Csehország legfontosabb temploma, cseh királyok nyughelye, egyúttal a gótikus, illetve neogót stílus kiváló építészeti példája.

A városban egy templomért fizettem, a Szent Miklós templomért (a várhoz közeli, nem az óváros téri). Ide 100CZK a belépő (1200Ft - 4EUR). Ennyi pénzt bőven megér, a mennyezet nagyon szép. Illetve a galériára is fel lehet sétálni, de sajnos a kilátás onnan nem olyan jó.

 

I had been waiting for Prague for a long time. I spent 2 days here, and it was enough to discover the city. Although I had to walk a lot, but I visited everything that I wanted.

I wanted to book a hostel near the train station so I didn’t have a lots of options. The hostel (New Hostel in Prague) has a pretty good review on booking (8,4), but it wasn’t that great. The lower bunk bed is so low; I couldn’t even sit up in the bed. But at least the hostel was calm, almost empty. This is the best in the low season, everything is calm, and not as touristy as it could be at summer.

The city center is 30min far from the hostel by walk, so I walked 7-8km every day. The sights are in the same area in the city center so it’s pretty easy to visit everything.

If you want to spend only a few days in the city, it’s not necessary to change money. It’s possible to pay with Euro in the touristy places.

The most beautiful area is the Old town square. This is the oldest square in the city, filled with tourists and restaurants. There is the city hall and next to it the Orloj – astronomical clock.

The St. Nicholas church also near this square, the entry is free. The inside is surprisingly small but it worth a visit. The Charles Bridge is the main attraction in the city – this is one of the oldest bridge in Europe. It’s just a quick walk from the square.

The Praguse castle is on the other side of the river. I wanted to visit the castle, but the google maps showed me the wrong direction first – so i had to climb up to a huge stairway twice. The entrance of the castle is on the right sid. After you came down from the Mánes bridge you have to headed to the Malostranská metro station and you can’t miss it. The entrance is free. The security guard checks your bag but that’s all.

You can buy a ticket later if you want to visit the buildings in the castle. But a smaller part of the St. Vitus Cathedral is accessible without any ticket. This cathedral is a prominent example of Gothic architecture and is the largest and most important church in the country.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://leaveyourlifebehind.blog.hu/api/trackback/id/tr8314643848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása